El nostre logotip

El nostre logotip

diumenge, 21 de febrer del 2016

Puigsacalm (1.515) i Puig dels Llops (1.486) per la Collada de Bracons (Garrotxa) 25/04/2015

El Puigsacalm, quin caminaire no ha sentit parlar algun cop! És un dels cims més emblemàtics de la comarca de la Garrotxa, el seu punt més alt està situat a 1.514 metres i pertany al terme municipal de la Vall d'En Bas, el seu cim és el punt més alt de tota la Serralada Transversal. És una muntanya molt bonica i els caps de setmana sempre és plena de gent, les seves rutes són molt transitades.

Jo tenia moltes ganes de conèixer aquesta muntanya, sempre que pujàvem per l'autovia C-17 direcció Ripoll la veia allà a l'horitzó imponent, aixecant-se ven alt. Al seu cim es pot arribar per diferents bandes, les més conegudes són: per la Collada de Bracons passant per la Font Tornadissa (per on pujarem nosaltres) o bé des de la població de Joanetes passant per l'altre cim conegut (Puig dels Llops), hi ha tres variants: per la mare de Déu de les Olletes o per algun dels dos camins (dels ganxos). Per aquesta ocasió comptaríem amb una excel·lent companyia, el meu germà Ivan i la meva cunyada Raquel, ja han fet alguna ruta amb nosaltres alguna vegada.


Sortim de Llinars direcció Granollers per la (C-35), després anem direcció Les Franqueses (C-352) per travessar Bellavista i Canovelles fins que anem a buscar la (C-17) i un cop aquí continuem per l'autovia fins a trobar la (C-37) sortida 69, uns 46 quilòmetres, un cop a la (C-37) continuem uns 20 quilòmetres fins a la carretera (BV-5224) que ens dura fins a la Collada de Bracons on aparcarem el cotxe i començarem aquesta nova aventura en companyia de la família.



Petita grimpada al començament de la ruta (Collada de Bracons)

Començarem la ruta d'avui a la Collada de Bracons, justament fa un revolt a mà esquerra pujant per la part de Sant Pere de Torelló, hi ha una petita esplanada per 2 o 3 cotxes i un pèl més endavant penso que es pot aparcar algun altre cotxe també però l'espai al mateix revolt és molt limitat.



El camí comença a pujar de cop, perdoneu.... camí no, es comença pujant un roc enorme (paret de pedra) situat al mateix revolt de la carretera. Un cop superada aquesta paret de pedra trobem el primer cartell indicatiu on ens indica diferents itineraris a fer, podem anar cap a Vidrà, pujar al Puigsacalm passant per la Font Tornadissa o bé anar cap al Santuari de Cabrera (ruta que podeu trobar aquí al blog). Nosaltres anirem direcció Puigsacalm, ja que és el nostre destí d'avui!


Exemplar fantàstic de Faig


La primera impressió és molt bona, ja que ens està agradant molt el primer tram, es tracta d'un corriol molt ven marcat, transcorre per un bosc ple de faigs (fageda) i va pujant fent siga sagas. Tenim un sol radiant, la temperatura és molt bona per caminar avui.

Fageda



Al cap d'una estona pujant (20 minuts aproximadament) comença a desaparèixer les tonalitats marrons de la fageda per donar pas a uns colors verds molt bonics. Entre els quatre comencem a dir que allò semblava la selva, si de veritat, hi havia plantes i flors que no havíem vist mai fins aquell matí. Més que semblar la comarca de la Garrotxa allò semblava Costa Rica o un lloc semblant!

Qui sap com es diu?


Trigarem 20 minuts aproximadament a arribar a la Collada de Sant Bartomeu, collada o cruïlla, hi ha un rètol indicatiu, a l'esquerra a Sant Bartomeu hi ha la dreta cap a la Font Tornadissa i d'aquí al Puigsacalm. Pràcticament tot el tram de pujada és una Fageda d'una gran bellesa. Nosaltres ens vam equivocar en aquest punt per no saber-ho i vam agafar a l'esquerra cap a Sant Bartomeu, vam perdre uns 30 minuts anar i tornar, no vam arribar a Sant Bartomeu, sort! Ja sabeu.... a la dreta!

Esquerra a Sant Bartomeu


Veurem diferents marques mentre pugem, hem de seguir les marques de color blau i vermell, aquestes ens duran a la Font Tornadissa i també fins a la "Porta" punt on girarem cap al Puigsacalm, abans però visitarem per error un altre cim que anirem comentant més endavant.... Haurem de travessar una petita tanca (cordill) i tot seguit girar a mà dreta, el camí puja suaument pel bosc.


Aquesta flor no sé com es diu....

I aquesta tampoc....




En qüestió de 12 o 15 minuts trobem un rètol que indica Vidrà a l'esquerra (aquest passa per l'Ermita de Sant Bartomeu de Covildasses) hi ha la dreta a la Font Tornadissa, font que la tenim a tocar, ja que només és a 5 minuts.




Arribem a la Font Tornadissa, és un indret fantàstic on es respira pau i tranquil·litat, hi ha un petit grup de 4 persones amb gossos esmorzant, "bon profit". Ens apropem fins a la font per fer unes fotos i continuem cap amunt!


Font Tornadissa

Prats abans d'arribar als Rasos de Menter



Un cop superat el tram de la font deixem el bosc enrere per donar pas a uns prats preciosos, aquesta part es diu si no estic equivocat els Rasos de Menter segons he pogut veure en algun mapa. Aprofitem per fer una foto força original (la meva cunyada Raquel va tenir la idea), vam riure molt tots quatre tirats a terra sobre l'herba humida. En qüestió de 10 minuts i serem a la "Porta".

Serra de Bellmunt i Vidrà

Una selfie dels quatre magnífics

Gentiana verna

Genciana alpina 


Un cop travessem tot recte aquest prat tan bonic ens donarem de cara amb un filat que delimita els Rasos de Menter amb el bosc, anant recte veurem un parell de rètols indicadors, a la dreta cap al Puigsacalm on en 5 minuts arribarem a la Porta que ens quedarà a la nostra esquerra.

Rasos de Menter


Porta 

Nosaltres però ho farem diferent per allargar una mica més la ruta d'avui, un cop arribats a la Porta no la creuarem en direcció al Puigsacalm sinó que continuarem tot recte seguint el petit corriol que sobre pas en mig del prat, veureu que es passa pel costat d'un enorme faig, anem a buscar el Tossell Gros.



Podem endevinar molt clarament el Tossell Gros davant nostre, aquest cim fa 1.462 metres d'altitud i té molt bones vistes, llàstima que el dia no era ven clar del tot. Si anem mirant cap a la nostra dreta, tenim una fantàstica panoràmica de la part de Vidrà i la Serra de Bellmunt. El camí no té cap pèrdua, és prou marcat (el terra) per anar seguint el corriol sense desviar-se, hi ha molts forats de Talps!

Talps

El Tossell Gros al fons de la imatge



Des de la Porta fins al cim trigarem uns 15 minuts aproximadament, he de dir que els últims metres abans de fer cim són força durs, el desnivell puja de cop, quin mal de bessons!!! Portem ja 1:20 minuts des que vam començar la ruta, un cop al cim les vistes són formidables.


Serra de Bellmunt i Vidrà

Tossell Gros (1.462)

M'encanta aquesta bandera!

Al cim hi serem uns 10 minuts per fer algunes fotografies i aprofitarem també per veure una mica d'aigua, els últims metres deu ni do.... al cim no hi havia ningú, tot per a nosaltres sols!

Pessebre fet amb coberts de cuina


És hora de continuar així que som-hi! Deixem el cim enrere i ara un tros és baixada, com és mig matí i tenim una mica de gana decidim parar a menjar l'entrepà abans d'arribar a la Porta que ens conduirà cap al Puigsacalm, de pujada vam veure un lloc al costat d'un Faig molt maco així que ens aturarem allà i agafarem forces amb l'entrepà de fuet. Comentar que entre el cim del Tossell Gros i la Porta que dóna pas al Puigsacalm hi ha un altre cim, aquest és el Puig de les Civaderes amb 1.448 metres d'altura, vam decidir no forçar tant i anar directes cap al nostre pròxim destí, el Puigsacalm.



Amb la parada per menjar l'entrepà i tot això portem ja les dues hores, arribem a la Porta, la travessem (s'ha de tancar un cop i passes) pel bèstia i en només 5 minuts arribem al Collet de Clivillers, aquí trobarem un altre rètol que ens indicarà cap a l'esquerra Puigsacalm i Puig dels Llops hi ha la dreta el conegut camí dels Burros (aquest camí per un altre dia).



Fageda


Trobem algunes marques de color blanc i verd, nosaltres tot recte cap al Puigsacalm, caminem per una fageda molt maca, comencem a trobar més gent per aquesta part, es nota que falta poc per arribar ja! De pujada trobem un petit pessebre sota les branques d'un faig i també ens sorprèn molt trobar una farmaciola d'emergència, cosa que està molt bé però que nosaltres no havíem vist mai fins ara.

Rètol abans de fer cim al Puigsacalm


Farmaciola

Pessebre

La Vall d'En Bas


Des del Collet de Clivillers fins al Cim del Puigsacalm només trigarem 10 minuts, quedem parats de la quantitat de gent que hi ha al cim, es nota que és un cim molt conegut i fàcil de fer. Hi ha gent de totes les edats, gent amb gossos, grupets d'amics més jovenets, gent d'edat més avançada però el que més va agradar-me va ser aquest ambient de muntanya, tothom estava feliç allà dalt.

Amb la Creu del Puigsacalm



Les vistes són fantàstiques tot i no estar el dia clar, hi ha boira però no passa res, tot és una passada! Demanem que algú ens faci un parell de fotografies a tots quatre junts i després en fem més nosaltres per parelles per immortalitzar el moment, al cim estarem uns 10 minuts abans de marxar.



Tram final per arribar al Puigsacalm


Com jo sóc molt burro i mai en tinc prou els i comento a Jessica, Ivan i Raquel si volen anar a veure el Puig dels Llops, ja que el tenim a tocar i ven segur que les vistes són molt maques. Ells van mirar-me amb cara de pocs amics però finalment van cedir i vam anar a fer l'últim cim del dia. La veritat és que anar fins al Puig dels Llops des del Puigsacalm és un moment, en 15 minuts i estàs allà plantat i val molt la pena, aprofito per donar-los les gràcies a tots tres des d'aquí, una abraçada família!!


Puig dels Llops

La Vall d'En Bas

Puigsacalm

Puig dels Llops (1.486)

Tot és molt planer fins a arribar al Puig dels Llops, trobem una tanca pèl bèstia, la travessem i continuem tot recte, en tot moment veiem el nostre destí així que no hi ha cap problema per arribar. Un cop arribem veiem una cruïlla que ens diu que a l'esquerra podem anar cap a l'Ermita de Santa Magdalena i les Olletes, nosaltres no fem cas i mirem a la nostra dreta per arribar fins al cim.



Gaudint de les vistes que tenim de la Vall d'en Bas


Gaudim d'unes vistes precioses, llàstima de la boira però tot i així podem intuir el poble d'Olot al fons a mà esquerra i davant nostre tota la Vall d'En Bas, no ho sembla però l'alçada és considerable. El Puig dels Llops fa 1.486 metres d'altura i des del seu cim podem veure també l'Ermita de Santa Magdalena i les Olletes (ja tinc excusa per voler tornar un altre dia jeje). Fem algunes fotos més, trobem un altre petit pessebre amagat entre unes pedres i de sobte veiem aparèixer gent davant nostre, sortien del mateix precipici, crec que hi ha una via ferrada per la part de davant del cim, la gent pujava molt preparada amb cordes, casc i de més accessoris d'escalada, feia por només de veure'ls.

Puigsacalm vist des del Puig dels Llops

Gent pujant per la part davantera del cim

Ermita de Santa Magdalena

Les Olletes sobre la Vall d'En Bas


Ja és hora de posar punt final aquesta nova aventura, el camí fins al cotxe no té cap pèrdua, serà el mateix que hem fet de pujada però ens estalviarem el tros del Tossell Gros, passarem novament pels Rasos de Menter i la Font Tornadissa, ho hem passat molt bé i animo al meu germà i la meva cunyada a què vinguin més dies amb nosaltres a fer Senderisme.

Olot

Dos esquirols poder? O són Isards? Marmotes poder?

Aquí podeu veure el tram on ens vam equivocar direcció Sant Bartomeu


  1. Temps total de la ruta: 5:30 minuts
  2. Temps real en moviment: 4:00 minuts
  3. Temps aturats: 1:30 minuts (comptant el tram on ens vam equivocar i el dinar)
  4. Distancia: 15,35 quilòmetres (1 km no s'ha de comptar, ja que ens vam equivocar)
  5. Desnivell positiu: 492 metres 
  6. Desnivell negatiu: 492 metres 

Pots trobar la ruta al Wikiloc aquí




4 comentaris:

  1. Muy currado el blogspot, aunque solo de mirarlo ya me canso...Es una buena manera de tener recuerdos de los sitios visitados. Ok me gusta. Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola tiet, muchas gracias por tu comentario y por valorar tal esfuerzo jeje! Nos alegramos mucho de que te guste :-) Tu deberías hacerte uno de tus rutas de ciclismo también, nos vemos pronto. Un abrazo

      Elimina
    2. Si quisieras explicarme como te lo agradeceria ya que tengo mucho material que poner en estos casi 26 años dando pedales.saludos

      Elimina
    3. Eso está hecho! Quedamos un día si quieres y te explico cuatro cosas básicas, son muchos años de bici así que es muy complicado hacer tantas rutas en diferentes entradas, yo lo haría por "puertos coronados", rutas por comarcas, mis mejores salidas, Camino de Santiago, etc... un día quedamos y lo comentamos :-)

      Elimina