El nostre logotip

El nostre logotip

dimarts, 31 de maig del 2016

Puig de les Borregues (2.693) Alta Vall del Ter 28/05/2016

La nostra intenció d'avui era fer els dos Gra de Fajols situats a Vallter, però ens vam endur una sorpresa un cop passat el poble de Setcases, vam veure pujar molta gent a peu per la carretera (port que puja a les pistes d'esquí), resulta que ahir Diumenge dia 28 de Maig feien l'Ultra Trail " Emmona" del poble veí de Sant Joan de les Abadesses i és clar, tot era ple de gent, vam pujar quasi a dalt de tot a les pistes i vàrem comprovar que l'Ultra Trail passava pels dos cims del Gra de Fajol així que ho vam descartar.

La nostra segona opció era fer els dos cims veïns com ara són el Pic de Fresser i el pic de l'Infern però també ho vam descartar pel fort vent que feia, podia resultar perillós, sobretot al pic de l'Infern, ja que és molt pedregós. Així que finalment vam desplegar el mapa de l'Editorial Alpina i vam optar per alguna cosa més suau, el nostre objectiu final d'avui Dissabte va ser el Puig de les Borregues situat a 2.693 metres d'altitud, aquest cim està situat cap al SW just per sobre de Coma de l'Orri.

La ruta que farem per arribar en cotxe des de Llinars és la següent: agafem la C-251 direcció Granollers passant per Cardedeu, a la primera rotonda a l'entrada de Granollers ens desviem cap aC-352 direcció Les Franqueses del Vallès, anem tot recte fins a trobar la primera sortida direcció C-17 Vic/Ripoll, ens incorporem a l'autovia i no la deixem fins a arribar a Ripoll, a l'entrada de Ripoll ens desviem a la dreta direcció Sant Joan de les Abadesses per l'N-260, després deixem aquesta carretera i agafem la C-38 direcció Camprodon, finalment a l'entrada d'aquest preciós poble ens desviem cap a l'esquerra direcció Setcases i Vallter 2000 agafant la GIV-5264. Farem tot el port de muntanya fins a arribar a peu de les pistes d'esquí de Vallter 2000, aquest recorregut es fa sense tràfic en aproximadament 2:10 minuts.

Punt d'inici del GR-11 a peu de carretera

Cartell on explica les diferents especies animals que viuen en aquest entorn


Jessica amb aquest arbre tan curiós

Iniciem l'itinerari a peu de carretera, en un revolt a mà dreta, el GR-11 queda a la nostra esquerra, aquest punt és pràcticament a dalt de tot de les pistes d'esquí, on la carretera fa una mena de serp fent diversos revolts seguits. Anirem seguint el GR-11 en sentit WSW, a través d'un camí molt ben fressat, aquest camí ens conduïra directes al refugi d'Ulldeter situat a 2.235 metres d'altitud.

El camí puja paral·lel al riu, es ple de participants de l'Ultra Trail

GR-11 de pujada al Refugi d'Ulldeter

Refugi d'Ulldeter

Amb el Gra de Fajol de Baix darrere meu

En qüestió de 15 minuts arribem al refugi d'Ulldeter, el deixem a la nostra dreta, a mà esquerra podem observar els dos Gra de Fajols, primer el de Baix i seguidament el Gra de Fajol Gran. El camí es força pedregós, un cop superat el refugi el camí es torna un pèl més suau, ja que transcorre per uns prats verds preciosos per on veiem córrer l'aigua a causa del desgel, aquesta part s'anomena "les closetes". De seguida ens situarem sota del coll de la Marrana, aquest últim tram sí que tornarà a pujar més, el camí fa uns ziga-zagues i el terra rellisca una mica però es supera amb gran facilitat.

Tenim diferents opcions

Pujant pel GR-11 ja divisem el pic de Bastiments al fons

Cartell informatiu sobre el recorregut del riu Ter

Gra de Fajol amb el Pas de l''Isard més a l'esquerra

Gra de Fajol de Baix (2.567)

Bastiments

Arribem al coll de la Marrana (2.529 m), bufa molt fort el vent i costa de caminar, ens abriguem una mica més per no agafar fred. Hi ha molt trànsit de gent en aquest punt, per aquí passa l'Ultra Trail que baixen del Gra de Fajol per pujar seguidament a Bastiments, a més a més de tots els excursionistes com nosaltres que van fent les seves rutes. Arribats aquest punt ara abandonarem el GR-11 per dirigir-nos cap al S, seguint un senderó estret en lleuger descens, fins a l'ample coll de la Coma de l'Orri (2.499 m). Si ús i fixeu veureu algunes fites de pedra, només cal anar-les seguint.

Ja només ens queda pujar l'últim tram abans d'assolir el Coll de la Marrana

Veiem alguns corredors de l'Ultra Trail "Emmona" baixar del Gra de Fajol

Aquí ens desviem a mà esquerre direcció SW

Darrere meu al centre de la imatge apareix el Puig de les Borregues

A la dreta veiem els pics del Fresser i del Infern

Des del coll prenem la direcció SW, pujant l'ample carena que, sense cap dificultat, ens porta al primer dels cims de la Coma de l'Orri (2.585 m). Seguim la carena en direcció SSW a través d'un senderó força ben fressat que, després de travessar un petit coll, ens deixa al segon dels pics de la Coma de l'Orri (2.601 m). 

Travessarem tota la carena de la muntanya passant pel Coll de l'Orri

Jessica amb la Coma de l'Orri darrere seu

Els dos Gra de Fajols hauran d'esperar a un altre dia

Gaudint molt de la muntanya com es habitual

El Coll de l'Orri al centre amb els Gra de Fajol de fons

Encara que fa molt d'aire això no ens desanima a continuar

Veureu que el camí és molt evident en tot moment, el terra és prou marcat gràcies al pas de la gent, anirem trobant fites de pedra cada pocs metres. Les vistes són espectaculars, cap a un cantó i cap a l'altre, a mà esquerra tindrem la Coma de l'Orri i al cantó dret la Coma de Freser.

El camí que seguirem fent la carena de la muntanya

Sempervivum montanum poder?

Les capçaleres del Ter i del Freser

Veiem el cim, últims metres ja!

Seguim la fàcil carena fins a assolir el tercer pic de la Coma de l'Orri (2.661 m) i tot seguit davallem fins a un coll molt ample. Continuem l'ascensió remuntant la cresta de roca que, malgrat que en alguns llocs és força estreta, no té cap dificultat, només cal anar amb cura, com sempre.

Jessica carenant cap el cim d'avui, el cel es cobreix, cal afanyar-se

Ja tenim el cim a tocar, aquí dalt bufa molt el vent

Un cim més per a la nostre colecció

Puig de les Borregues (2.693m)

Assolim el Puig de les Borregues (2.693 m), situat al final de la cresta, amb una bonica vista sobre la vall del Ter i la coma de l'Orri. Bufa molt fort el vent i els núvols corren de pressa, el temps sembla que empitjora així que fen les corresponents fotos del cim i els seus voltants i marxem ven de pressa.

Davant nostre veiem el Puig Pastuira situat a 2.425 metres d'alçada

El Canigó al fons amb el Roca Colom i el Costabona davant

Pic de l'Infern i del Freser, Bastiments i Gra de Fajol

Un apunt més, des del cim si mirem cap al mar, podem observar altres cims també molt coneguts, a la part dreta ens queda el Puig de la Coma o de Fontlletera (2.581 m) i per sota seu Tres Pics (2.506 m), i si girem el cap a mà esquerra, per sota nostre seguint la carena de la muntanya, podem veure el Cim de Pastuira (2.425 m), per sota seu trobem la població de Setcases.

El cel es cobreix, fa molt de vent i els núvols es mouen ràpidament

Al fons el Balandrau, cim que també tenim ganes de pujar
 
Mireu quins cabells duem per culpa del vent


El recorregut d'avui és lineal, això vol dir que la baixada la farem pel mateix lloc, només afegir que un cop superat el coll de la Marrana farem la nostra aturada per dinar i mirar de trobar Marmotes, ens encanten aquests animalots tan divertits!


Molt a gust prenent el sol

Aquesta Marmota va començar a cridar per advertir a les altres

És un animal preciós

Ven alerta ple que pugui passar

Allan, Allan, Allan, Allaaaaan ajajajajajaja!!




Aquesta deu ser una cria, ja que és més petita de mida

Finalment després d'haver dinat l'entrepà amagats del vent entre unes roques, i haver gaudit amb les Marmotes (un total de 5) és hora de marxar, continuarem el GR-11 cap avall, passarem pel refugi d'Ulldeter que el deixarem a la nostra esquerra i una mica més avall farem l'última aturada per remullar els peus a l'aigua del riu, deu meu quin mal, l'aigua és molt freda, no es poden aguantar els peus a dintre però he de dir que va molt bé per relaxar-los després d'unes hores de caminada. Posem punt final aquesta nova aventura de "Camina i calla", esperem que us hagi agradat!!!

Naixement del riu Ter

Jessica al pont de fusta que trobem al GR-11 de baixada cap el cotxe

Vam remullar els peus a l'aigua, era molt freda



1. Temps total de la ruta: 5:00 minuts
2. Temps real en moviment: 3:50 minuts
3. Temps aturats: 1:10 minuts
4. Distancia: 9,91 quilòmetres
5. Desnivell positiu: 787 metres
6. Desnivell negatiu: 756 metres

Pots trobar la ruta al Wikiloc aquí

2 comentaris: