El nostre logotip

El nostre logotip

dissabte, 24 de març del 2018

Circular per Sant Pere de Rodes 24/02/2018

Preciosa ruta circular pels indrets de Sant Pere de Rodes on gaudirem d'unes fantàstiques vistes d'una part del Cap de Creus, des de la part més alta de la Serra de Rodes veurem el golf de Roses, el Port de la Selva i una mica més cap a la part occident la població de Llança.

La Serra de Rodes està situada a la comarca de l'Alt Empordà entre els municipis de La Selva de Mar, Palau-saverdera i Roses i té una altitud màxima de 670 metres.

Per arribar en cotxe:

El recorregut des de casa serà per l'AP-7, agafarem la sortida 4 per incorporar-nos a l'N-II, tot seguit agafarem l'N-260 direccions La Jonquera/Roses i finalment prendrem la carretera GIP-6041 que uneix el Port de la Selva amb Vilajuïga. El punt d'inici de la ruta és el pàrquing que hi ha a l'Ermita de Santa Helena, a tocar de Sant Pere de Rodes.

El recorregut:

La ruta d'avui comença al pàrquing de l'Ermita de Santa Helena situada a 535 m. Agafem el corriol senyalitzat que surt de la part més occidental de l'ermita (s'ha d'agafar per darrere de les runes de l'antic poblat). Aquest corriol anirà a parar a una pista de terra molt més ample, abans però, ens desviarem uns metres a l'esquerra tot seguint les indicacions del Menhir de Sant Helena. Farem una visita ràpida i tornarem enrere per continuar amb el nostre itinerari, un cop arribem a la pista més ampla la continuem a la dreta i al cap d'un quilòmetre aproximadament arribem a l'àrea de pícnic de Mas Ventós. Farem les fotografies pertinents i ens aproparem a una mena de balcó panoràmic per gaudir de la meravellosa badia de Roses.
Ens fixem en els senyals d'Itinerannia i agafem el corriol que surt en direcció Palau-saverdera, aquest corriol baixa força empinat i molt directe cap aquesta població. Durant la baixada gaudim de les fantàstiques vistes de la població de Roses i part del Baix Empordà. Fem una altra aturada ràpida mentre baixem, aquest cop per veure el Dolmen de la Muntanya d'en Caselles, trobareu el senyal al mateix camí així que no patiu que no ús el deixareu per veure. Un cop vist continuem amb el descens cap a Palau-saverdera, aquest corriol antigament era conegut com el "camí de les Devotes".
Finalment arribem a Palau-saverdera, ens anem fixa'n en les marques de color groc d'Itinerannia, passem per la plaça Major de Palau, acabem sortint pel carrer Balmes cap a la urbanització Bellavista on ens aturem per menjar alguna cosa i agafar forces abans de continuar. Reprenem la ruta després de parar 10 minuts, caminem ara per una pista ampla, passem entre camps d'oliveres, al cap d'una estona arribem a la urbanització de Mas Fumats. Com som a la part alta d'aquesta urbanització cal baixar, seguim les indicacions que anem trobant, veureu que alguns carrers baixen pronunciadament. Al cap d'una estona de baixar pels carrerons asfaltats de la urbanització arribem a la part més baixa d'aquesta, un cop aquí veiem un cartell molt gran d'Itinerannia, el deixem enrere i ens topem amb la carretera GI-614 que condueix cap al Port de la Selva i Cadaqués.
Travessem la carretera amb molta cura i continuem tot recte, al cap de 80 m trobem el restaurant de Can Palau, en aquest punt fem un gir de 180° a l'esquerra per continuar pel corriol que va pujant paral·lel a la carretera i que condueix cap a la Selva de Mar, en tot moment es ven indicat. En qüestió d'un quilòmetre tornem a travessar la carretera GI-614, sempre amb molta cura, i ens adonem que el camí comença a enfilar-se cada cop més. Passem pel costat dret d'una torre de pedra (torre del Moro) que data del segle XVI-XVII. El camí cada cop puja més, ens ho prenem amb calma, anem fent ziga zagues fins que arribem al punt desitjat, el Coll de Sant Genís situat a 358 m.
Aprofitem aquí per fer un glop d'aigua i menjar alguna cosa ràpidament, ja anem notant els quilòmetres a les cames, veiem al fons la badia de Roses altre cop, llàstima que el dia no és net del tot. Continuem ara en direcció la Selva de Mar tot seguint les indicacions, el camí és ample i molt còmode de caminar, va baixant lleugerament, fem una aturada per dinar (uns 20-25 minuts). Un cop tenim la panxa plena reprenem la marxa, de seguida arribem a una cruïlla on hi ha un pas de bestiar, seguim tot recte, unes vaques ens miren amb cara de circumstància. Al cap d'uns metres trobem una indicació que ens diu que girem a l'esquerra tot avall, sempre direcció la Selva de Mar. Si mirem avall, veiem el Mas Estela, una preciosa finca que sembla que es dedica al cultiu de vinyes. Un cop deixem el Mas Estela a la nostra esquerra arribem a una pista asfaltada.
Aquesta pista asfaltada ens acaba duent al petit poble de la Selva de Mar, no ens aturarem gaire en aquest lloc, ja que el temps prem i ens queda la part més dura per fer encara. Travessem un dels petits ponts de pedra que passen per sobre de la riera de la Selva i ens dirigim cap al Monestir de Sant Pere de Rodes, cal recordar que el camí és degudament senyalitzat en tot moment. Al cap de 5 minuts d'haver deixat enrere el poble de la Selva de Mar arribem a les ruïnes de l'església de Sant Sebastià, ens aturem aquí i fem algunes fotografies. Ja només queda pujar i pujar fins a arribar al pàrquing asfaltat del Monestir de Sant Pere de Rodes, cal dir que la pujada és molt dura, el camí es converteix en un corriol molt pedregat que no para de fer ziga zagues. Hem d'aturar-nos de tant en tant per fer uns glops d'aigua, la Nahla es força cansada ja, si donem una ullada enrere, podem veure gran part del camí ja fet durant part del dia. 
Som al pàrquing, veiem el Monestir de Sant Pere de Rodes des de l'altra banda (part del darrere, no pas per on s'entra a fer les visites). Caminem per la pista asfaltada durant uns 15 minuts i finalment arribem al pàrquing de l'Ermita de Santa Helena, punt d'inici i final de la fantàstica ruta d'avui.

Punt d'inici de la ruta, pàrquing de l'Ermita de Santa Helena

Itinerari senyalitzat

Informació Viquipèdia:

Santa Creu de Rodes o Santa Helena és una església del municipi del Port de la Selva. Està situada a l'est de les ruïnes del poblat medieval de Santa Creu de Rodes, aproximadament a un quilòmetre al nord de distància del monestir de Sant Pere de Rodes. És un monument declarat bé cultural d'interès nacional.

Ermita de Santa Helena


Antigues runes del poble de Santa Creu de Rodes

El sol es ven amunt, comença a escalfar-se l'ambient

Aquella gent disposaven d'unes vistes extraordinàries

Arribem al Menhir de Santa Helena

Menhir caigut a terra, la seva posició original era en vertical

Darrere meu el Port de la Selva a la part dreta de la imatge

Ens dirigim ara cap a Mas Ventós

Nahla està gaudint moltíssim olorant tot al seu pas

Continuem baixant per la pista direcció Mas Ventós

Zona de pic-nic de Mas Ventós

Àrea de lleure de Mas Ventós, disposa de zona de barbacoes

El recinte es trobava tancat aquest dia

Les noies amb el golf de Roses a l'esquena

Una altra imatge de Mas Ventós vist des de la seva part més oriental

Agafem el corriol de baixada direcció Palau-Saverdera

Nahla va i bé amunt i avall

Farem una aturada en aquest punt, ens desviem a la dreta

Nahla al Dolmen de la Muntanya d'en Caselles


Jo amb la Nahla al Dolmen

Antics murs de pedra seca

Aquest corriol antigament era conegut amb el nom de, camí de les Devotes

La primavera es comença a obrir pas

Ei, mireu quin amic tan simpàtic i graciós

Pagès amb el seu tractor a Palau-Saverdera

Petits horts dintre del municipi de Palau

Castell dels Vilamarí

Escut del Castell


Rellotge i campanar de la torre del Castell

Trobem plantacions d'Oliveres un cop sortim del poble de Palau-Saverdera

Aquesta zona es dedica al cultiu d'oliveres per elaborar oli

Quants anys deu tenir aquesta olivera?

Continuem caminant, ens dirigim cap a la urbanització de Mas Fumats

Cases de la urbanització de Mas Fumats

La majoria d'aquestes cases són de gent d'altres punts d'Europa

Ens topem amb aquest cartell d'Itinnerania

Aquí hem de travessar la carretera, anirem amb molt de compte

Restaurant de Mas Palou, aquí trencarem a l'esquerra

Continuem caminant entre plantacions d'oliveres

El camí de la Selva de Mar és degudament senyalitzat

Aquí hem de tornar a travessar la carretera, molta precaució

El camí comença a agafar desnivell, veiem més murs de pedra seca

Vine Nahla que ens farem una foto aquí

Una mirada enrere per veure com anem guanyant alçada

Si ús fixeu baixa un ciclista pel corriol que hem anat pujant nosaltres

Coll de Sant Genís (358 m)

Continuarem seguint les indicacions de La Selva de Mar

La Badia de Roses, una llàstima que el dia no és clar del tot

Una selfie dels tres membres de Camina i calla

Veiem tot el que encara ens queda per fer

Les noies al camí de baixada cap a La Selva de Mar

Unes vaques ens mirem de reüll, seguim tot recte

En aquest punt fem un gir a l'esquerre, direcció La Selva de Mar

Veiem el Mas Estela a la part més baixa de la vall

Figues de Moro

Mas Estela amb els seus vinyers en perfecte estat

Continuem sempre seguint les indicacions a La Selva de Mar

Arribem al poble de la Selva de Mar

Bonica porta d'una casa pintada en color verd

Nahla dóna una ullada a veure què hi troba

Pel mig del poble i baixa un petit riu

Es veu un poble amb poca vida

Travessem un dels ponts de pedra a l'esquerra

Anem ara cap a l'església de Sant Sebastià

Pugem paral·lels a aquestes cases

Una vista del poble mentre va quedant enrere

Informació Viquipèdia:

Sant Sebastià de la Selva de Mar és una església de la Selva de Mar (Alt Empordà) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està situada als afores, a l'oest del nucli urbà de la població, en un replà una mica més enlairat sobre la vall de la riera de la Selva, en l'antic camí que porta a Sant Pere de Rodes. A la part posterior de l'església es localitza el cementiri.
Cada vint de gener, diada de Sant Sebastià, s'hi celebrava un ofici solemne, i encara de tant en tant s'hi diu una missa. S'hi anava en processó precedida del penó de la "Germandat de Sant Sebastià", entitat de Socors Mutus" dissolta fa una cinquantena d'anys. A Sant Sebastià encara avui s'hi va, fent el Via-Crucis, per Setmana Santa.

Ja veiem les restes de l'església i o fortalesa

Si aquestes restes pugessin parlar oi...

Façana principal amb el cementiri al costat


Nahla vol posar per a la càmera

Detall de la porta de l'església

Deixem enrere l'església i comencem a pujar de valent

Nahla s'atura dalt d'una pedra per descansar

El camí de pujada es ven indicat en tot moment

Part del recorregut ja fet, al centre el corriol que baixa a Mas Estela

Ànims Jessica que ja falta poc per arribar!!

Podem observar la gran volta que ja portem a sobre les cames

A l'esquerra de la imatge s'aprecia el camí que condueix cap al Mas Estela 

Veiem ja les ruïnes del Castell de Verdera


A l'esquerra les ruïnes del Castell de Verdera, a la dreta el Monestir

Cal destacar la majestuositat de les seves dues torres

Jessica i Nahla amb el Monestir de fons, això s'acaba

Una selfie dels tres caminaires!!


Informació Viquipèdia:

El monestir de Sant Pere de Roda (erròniament, Rodes) fou un monestir benedictí de l'antic comtat d'Empúries, dins els límits del bisbat de Girona, situat a l'actual terme municipal del Port de la Selva (Alt Empordà). En concret, es troba al sud-oest de la població del Port de la Selva, al vessant de llevant de la muntanya de la Verdera, dins la serra de Roda i prop de les ruïnes del poblat medieval de la Santa Creu de Roda i del castell de Sant Salvador de Verdera.
El monestir fou construït al vessant nord de la muntanya de Verdera, en un replà per sota del castell de Verdera, que li donà protecció. Des de les ruïnes de l'antic cenobi, es gaudeix d'una vista excepcional sobre tot el sector de costa situat al nord del cap de Creus, en particular les badies del Port de la Selva i de Llançà. A nord-oest del monestir, poc abans d'arribar-hi, hi ha les restes del poble medieval de Santa Creu de Roda, entre les quals destaca l'església de Santa Helena de Roda. Actualment és gestionat pel Museu d'Història de Catalunya.

Monestir de Sant Pere de Rodes, preciós

Vistes del Port de la Selva des del Monestir

Bonics detalls dels arcs a les finestres

Part restaurada del Monestir

Façana lateral

Monestir benedictí de Sant Pere de Rodes

Ja veiem l'Ermita de Santa Elena, punt final de la ruta




Distància total: 17,75 quilòmetres
Temps total de la ruta: 6:38 minuts
Temps aturats: 1:40 minuts
Desnivell positiu: 969 metres
Desnivell negatiu: 1003 metres


Anotació important:

Es tracta d'una ruta exigent, s'ha de tenir un cert nivell de condició física, ja que la ruta es força llarga i el desnivell és important. No aconsellem fer-la amb nens i si porteu gos, que aquest estigui acostumat a caminar, també cal dur molta aigua, a l'estiu pràcticament no hi ha ombra enlloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada